Đaci o savremenim društvenim problemima i prilikama za mlade

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji je u cilju promocije medijske pismenosti i publikacije „Evropski dnevnik“ organizovala nagradni konkurs za kreativne i inovativne srednjoškolske radove.

Publikacija „Evropski dnevnik“ predstavlja pomoćno nastavno sredstvo čiji je cilj da na zanimljiv i interaktivan način upozna mlade sa Evropskom unijom i svemu što članstvo u njoj donosi.

Nagradni konkurs, otvoren oktobra 2016. godine, predstavljen je pred više od 1000 srednjoškolaca i srednjoškolki u 17 gradova.

U periodu od četiri meseca preko 650 đaka je vredno radilo i spremalo svoje radove. Na konkurs je pristiglo 164 rada, od kojih je nagrađeno 16 najkreativnijih i najinovativnijih. Nagrađeno je po četiri rada u svakoj od kategorija (literarna, video, foto, i multimedijalna), a nagrađeni učenici i učenice dolaze iz 14 srednjih škola u Srbiji.

Đaci koji su pobedili u literarnoj kategoriji su se u svojim radovima prvenstveno bavili prilikama za mlade u Evropskoj uniji u obrazovanju i sportu, ali i savremenim društvenim problemima koji postoje u svakom društvu.

Foto kategorija bila je rezervisana za aktuelne teme migrantske krize i solidarnosti. Takođe, učenice i učenici su se bavili temama bezbednosti hrane kao i zaštitom jedne od najznačajnih evropskih reka, Dunavom.

Dunav, kao reka koja protiče kroz sedam država Evropske unije bila je tema nagrađenog rada i u multimedijalnoj kategoriji. U ovoj kategoriji obrađivane su teme inkluzije Roma, kao i evropskih vrednosti koje postoje i neguju se u lokalnim zajednicama.

Pobednički video klipovi su fokusirani na teme zaštite životne sredine, vršnjačkog i rodnog nasilja, evropskim integracijama i multikulturalizmom koji postoji kako u EU, tako i u našoj državi.

Radove možete pogledati na sajtu www.recinam.rs.

Nagrađeni srednjoškolski timovi dolaze iz Bačke Palanke, Beograda, Čačka, Leskovca, Despotovca, Novog Sada, Babušnice, Subotice, Niša i Uba. Više o njihovim školama možete pogledati na sajtu www.recinam.rs.

Ovaj konkurs predstavlja nastavak prethodnih aktivnosti Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji u okviru konkursa – „Ako imaš šta da kažeš – reci!“ i prvog pilot konkursa u okviru Evropskog dnevnika.

Podeli: