Mesec Evrope i nedelja Evrope posvećena učenicima u Budimpešti, Pragu i Beču

Mesec Evrope i nedelja posvećena nagradnom putovanju za najbolje učenike i pobedničke timove na konkursu „Evropski dnevnik“

Učenici i mentori nagrađenih 20 timova imali su priliku da u periodu od 10. do 17. maja idu na nagradno putovanje dugo preko 2000 km i posete Budimpeštu, Prag i Beč. Sa njima je na ovo putovanje krenula i ekipa Radio televizije Srbije.

Nagrađeni radovi bavili su se pretežno temama koje su u vezi sa kulturnim nasleđem, prevencijom nasilja i zaštitom životne sredine. Ovo putovanje bila je jedinstvena priliku da se 68 đaka i nastavnika iz 17 gradova upoznaju, druže i razmene znanja i iskustva.

Prva destinacija na ovom putovanju bila je Budimpešta.

Pored obilaska Budimpešte i mogućnosti da se upoznaju sa bogatim kulturnim nasleđem Mađarske, đaci i mentori su imali priliku da se sastanu sa dve organizacije. Sa predstavnikom organizacije UNITED for Intercultural Action razgovarali su o temama koja su u vezi sa borbom protiv rasizma, ksenofobije i nacionalizma. Posetili su i Sent Andreju, gde se nalazi i Regionalni centar za životnu sredinu (Regional Environmental Center – REC), međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine, promovisanjem održivosti i cirkularne ekomonije. Predstavnici REC-a predstavili su našim đacima i njihov Zeleni paket, kreiran upravo za njih sa ciljem da im detaljnije pojasne teme kojima se bavi ova organizacija. Nakon krstarenja Dunavom, put je nastavljen ka Pragu.

S obzirom da je virtuelna realnost deo svakodnevnice, učenici su imali priliku da kroz različite igrice isprobaju VR naočare i reše niz zadataka kroz timski rad u specijalizovanom prostoru za ovakvu vrstu interaktivnih igrica. O razvoju tehnologije – kamera, fotoaparata do saobraćaja imali su priliku da čuju nešto više u Nacionalnom tehničkom muzeju, dok su u Klementinum bibilioteci imali priliku da vide jednu od najvećih biblioteka u Evropi koja predstavlja značajan deo kulturnog nasleđa kako Češke, tako i Evrope. Nakon obilaska muzeja, učenici i mentori su uživali u koncertu Praškog filmskog orkestra koji je u svom dvočasovnom nastupu svirao muziku iz filmova – The Great EscapeThe Last of MohicansThe Good, the Bad and the UglySpiderMan i mnogih drugih.

Nakon Praga stigli su u Beč, koji je deveti put za redom proglašen za najbolji grad za život na svetu. Najveći broj radova koje je pristigao na konkurs bavio se temom kulturnog nasleđa, te su nagrađeni imali priliku da posete izložbu na otvorenom Zajedničko nasleđe: Lavirinti u Evropi. Pored mogućnosti da se prošetaju lavirintom, đacima i nastavnicima je kroz vođenu turu predstavljeno zajedničko nasleđe lavirinata između ostalog i lavirint iz Gamzigrada. Drugog dana u Beču uputili su se ka ORF-u, Medijskom javnom servisu Austrije gde su imali vođenu turu u okviru koje su imali priliku da vide najmodernije i najopremljenije studije i različite tehnologije koje se koriste pri izradi medijskih sadržaja, kao i da isprobaju plavu sobu sa efektima. Nakon posete ORF-u, nagrađeni timovi su otišli u Šenbrun, palatu koja predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji.

Poslednji dan bio je rezervisan za muzeje. Posetili su Prirodnjački muzej u Beču koji u svojoj kolekciji ima preko 25 miliona eksponata kao i Muzej istorije umetnosti u kom se nalaze artefakti od vremena antike do 19. veka. Poslednja poseta bila je Muzeju čokolade gde su se đaci upoznali sa istorijatom razvoja prozivodnje čokolade i kakaa, kako bi na kraju ture imali mogućnost da prave sopstvenu čokoladu.

Cilj ovog nagradnog putovanja je da se nagrađeni učenici i učenice upoznaju sa zemljama članicama Evropske unije i njenim institucijama i da se kroz primere dobre prakse steknu nova znanja i veštine, koje će kao budući mladi lideri implementirati u našoj zemlji.

Projekat Doživi EU ima za cilj da informiše i obrazuje mlade o razvoju EU, njenim vrednostima, kao i o mogućim rešenjima na izazove sa kojima se sada Srbija suočava u procesu pristupanja EU.

Podeli: