Nagrađeni timovi u poseti Ljubljani, Beču i Budimpešti

Nagrađenih 16 timova iz 14 srednjih škola imali su priliku da u periodu od 9. do 13. maja idu na nagradno putovanje u okviru projekta „Evropski dnevnik“. Na ovom putovanju dugom 1700 km posetili su Ljubljanu, Beč i Budimpeštu. Sa njima su na ovo putovanje krenule i ekipe Radio televizije Srbije, TV Zona +, TV Mag i novina Blic.

Nagrađeni radovi bavili su se pretežno temama zaštite životne sredine, prilikama za mlade u Evropskoj uniji u pogledu obrazovanja i usavršavanja i evropskim vrednostima na lokalu. Ovo putovanje bila je jedinstvena priliku da se 70 đaka i profesora iz 10 gradova upoznaju, druže i razmene znanja i iskustva.

Prva destinacija na ovom putovanju bila je Ljubljana. U Gradskoj kući Ljubljane sa đacima i profesorima razgovarala je gospođa Simona Berden na temu Ljubljane kao European Green Capital, što je bilo posebno interesantno timovima čiji su se radovi bavili „zelenim“ temama. Ova titula se dodeljuje od 2010. godine kada je pripala Stokholmu, a Ljubljana je ponosno nosila 2016. godine. Istakla je važnost edukacije od ranog doba o održivom razvoju i lokalnoj efikasnosti, kao i primere dobre prakse vezane za reciklažu i odlaganje otpada. Nakon vođene ture i upoznavanja sa glavnim gradom Slovenije, učenici i učenice su posetili Hišu eksperimentov (Kuću eksperimenata) koja postoji više od 20 godina i gde su isprobali preko 60 eksperimenata i imali priliku da na jedan dan budu naučnici i naučnice.

P1013366

P1013387

P1013425

Posle Ljubljane stigli su u Beč, koji je osmi put za redom proglašen za najbolji grad za život na svetu. Nakon vođene ture razgledanja centra grada posetili su Šenbrun, palatu koja predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji. Drugog dana posetili su Prirodnjački muzej u Beču koji u svojoj kolekciji ima preko 30 miliona eksponata nakon čega su se uputili u ORF, Javni medijski servis Austrije. U ORF-u su imali vođenu turu u okviru koje su imali priliku da vide najmodernije i najopremljenije studije i različite tehnologije koje se koriste pri izradi medijskih sadržaja, kao i da isprobaju plavu sobu sa efektima. Dan je završen posetom najvišoj tački Beča, na 170 m u Dunav kuli.

P1013477

P1013574

U Budimpešti su đaci i njihovi mentori proveli poslednje dane ovog putovanja. Na Centralno evropskom univerzitetu, koji je osnovan 1991. godine, predstavljene su im prilike za dalje obrazovanje nakon završenih studija, a obišli su i kampus. Posetili su Evropski omladinski centar gde su na interaktivan način stekli nova znanja o Savetu Evrope, evropskim omladinskim fondovima i mogućnostima da se priključe radu centra. Nakon vođene ture razgledanja grada, krenuli su put Beograda.

P1013592

P1013596

P1013615

P1013652

Cilj ovog nagradnog putovanja jeste da se nagrađeni učenici i učenice upoznaju sa gradovima i institucijama Evropske unije i da kroz primere dobre prakse steknu nova znanja i veštine, koje će kao budući mladi lideri implentirati u našoj zemlji kroz zajedničke ideje.

Ukoliko i vi želite da učestvujete u sledeće nagradnom putovanju, pratite sajt www.recinam.rs i prijavite se za novi konkurs koji kreće od septembra.

Podeli: