Nagrađeni učenici i učenice u poseti Beču

Nagrađeni učenici i učenice u poseti Beču

Nagrađeni učenici i učenice u okviru nagradnog ciklusa Evropski dnevnik, u periodu od 18. do 22. septembra posetili su Beč, glavni grad Austrije. Učenici i učenice iz gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove, Ugostiteljsko-turističke škole i Železničko tehničke škole iz Beograda i Prve kragujevačke gimnazije iz Kragujevca kao nagrađeni imali su priliku da učestvuju u različitim aktivnostima vezanim za medije, kulturu i obrazovanje. Sa njima su na ovo putovanje krenule i ekipe Radio Televizije Srbije, Radio Beograda, Informativne televizije N1 i novina Blic.

Prvog dana imali su priliku da uživaju u turističkom obilasku Beča, upoznavajući se sa mnoštvom istorijski značajnih građevina i mesta kroz šetnju. Nakon obilaska Beča, učenici i učenice posetili su i  „Time travel“ muzej i uživali u bogatoj istoriji Beča na interaktivan način.

Drugog dana, zajedno sa ekipom Radiotelevizije Srbije osetili su Austrijsku privrednu komoru. Ovom prilikom obratio im se gospodin Tomas Reichenbach koji ih je upoznao sa dualnim obrazovanjem i važnosti istog na austrijskom primeru, nakon čega je usledilo poređenje Srbije i Austrije i debata. Više o ovoj poseti u prilogu radio Beograda 1.

img_20160919_150929

Nakon ove posete, učenici i učenice produžili su u Medijsku interaktivnu laboratoriju Fakulteta društvenih nauka Bečkog Univerziteta, u okviru koje su diskutovali o ulozi medija u današnjem društvu i kako to novi mediji učestvuju na rekonstruisanje postojećeg načina života sa profesorom Homero Gil De Zuniga. Naučili su šta sve podrazumeva posao kamermana koji snima na terenu.

img_20160919_101536

Trećeg dana uživali su u poseti dvorcu Šenbrun. Nakon posete dvorcu, posetili su i ORF, Austrijsku nacionalnu medijsku kuću gde su se učenici i učenice oprobali u snimanju priloga. Simulirali su kompletan proces izveštavanja, od biranja aktuelnih tema, skupljanja informacija do prezentovanja istih ekipama RTS-a, BLIC-a, N1 i Radio Beograda koji su imali ulogu editora. Upravo ova simulacija je uspela srednjoškolcima i srednjoškolkama da pomogne da shvate kako to izgleda posao u medijskoj sferi.

img_20160920_125843

Poslednjeg, četvrtog dana probali su čuvenu bečku saher tortu, posetili Austrijsku nacionalnu biblioteku, Prirodnjački i Istorijski muzej, nakon čega su im predstavnici OEAD-a predstavili različite mogućnosti za studiranje u inostranstvu.

Ovo putovanje značilo je učenicima i učenicama jer su se upoznali sa načinom rada medija u državi Evropske unije kakva je i Austrija, ali i stekli kontakte i prijateljstva za dalji nastavak jačanja medijske pismenosti.

Ako i vi želite da učestvujete u sledećem putovanju, prijavite se na novi konkurs u okviru projekta Evropski dnevnik, pobedite sa najboljim radom i putujte 9. maja na Dan Evrope 2017. godine u više evropskih zemalja. Rok za prijave je 27. januar 2017. godine.

Podeli: