Rezultati nagradnog konkursa “Evropski dnevnik”

EU Info centar je 12. maja raspisao konkurs za kreativne i inovativne radove učenika/ica srednjih škola koji se sprovodi u okviru projekta “Evropski dnevnik”. 

Rok za podnošenje radova je bio 10. jun 2016. godine i na konkurs je pristiglo 22 rada. Radove je ocenio stručni žiri, sačinjen od novinara i drugih eksperata. Nakon sprovedene selekcije, stručni žiri je utvrdio listu nagrađenih radova u sve tri kategorije, od čega je u kategoriji literarnih ili novinarskih pisanih radova nagradio dva rada usled velikog broj pristiglih izvrsnih radova, a u ostale dve kategorije po jedan rad.
Nagrađeni su sledeći radovi:

1. Literarni ili novinarski pisani rad – „Sa Evropom do ostvarenja snova“, čiji su autori učenici gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove
i „Jednake razlike“, čiji su autori učenici Ugostiteljsko- turističke škole iz Beograda;
2. Foto reportaža ili foto-rad – Zidne elektronske novine „ZEN“, čiji su autori učenici Železničke tehničke škole iz Beograda;
3.Video forma (novinarske, umetničke, dokumentarističke, igrane dramatizacije) – „Finally over”, čiji su autori učenici Prve kragujevačke gimnazije iz Kragujevca.

EU Info centar čestita nagrađenim školama i zahvaljuje se svima koji su učestvovali na konkursu.

Ovaj pilot konkurs predstavlja ujedno i uvod u novi ciklus “Evropskog dnevnika”, koji će početi u septembru 2016, na početku nove školske godine i trajati do kraja polugodišta. Pozivamo sve škole koje nisu nagrađene u ovom pilot ciklusu da nas prate od septembra i aktivno se uključe u takmičenje. Novi konkurs trajaće do januara 2017, pod istim uslovima i sa istim temama, a dvanaest pobedničkih timova (po 4 škole iz svake kategorije) kao nagradu dobijaju sedmodnevnu ekskurziju u nekoliko zemalja Evropske unije, na koju se kreće na Dan Evrope, 9. maja 2017. godine.

Ovaj konkurs predstavlja nastavak prethodnih aktivnosti Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije koji su sproveli projekat u oblasti medijske pismenosti „Ako imaš šta da   kažeš-reci!“. Cilj projekta je bio da se pokrenu ili unaprede srednjoškolski časopisi,  veb portali, foto i video radovi na teme u vezi sa EU. Nagrađene radove na prethodnom konkursu, nove elektronske školske časopise, unapređene veb sajtove škola možete videti na vebsajtu u delu nagrađeni radoviŠkole partneri koje su učestvovale u prethodnom projektnom ciklusu dolaze iz Beograda, Sremskih Karlovaca, Paraćina, Nove Varoši, Smederevske Palanke, Novog Sada, Čačka i Bečeja. Na vebsajtu će uskoro biti objavljeni i nagrađeni radovi u ovom ciklusu.

Podeli: