Selfi foto-takmičenje „Delimo kulturno nasleđe“

Napravi selfi sa primerom evropske kulturne baštine

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centar te pozivaju da se u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa uključiš u nagradno selfi foto-takmičenje Delimo kulturno nasleđe. Sve što je potrebno da uradiš jeste da u periodu 16. aprila – 21. maja 2018. godine podeliš svoj selfi sa primerom srpskog ili evropskog kulturnog nasleđa, nastao na putovanju po Srbiji ili nekoj drugoj evropskoj zemlji, a tvoj trud i kreativnost biće nagrađeni vrednim nagradama. Nakon završetka takmičenja, u EU info centru će biti svečano proglašenje pobednika kada će biti otvorena izložba napravljena od ukupno 20 najlepših selfija (3 pobedničkih i 17 najkreativnijih).

Pravila

Napravi selfi sa primerom srpske i/ili evropske kulturne baštine, postavi ga na svoj Instagram profil, taguj EU info centar na fotografiji, a u opisu posta stavi šta je na slici uz hashtag-ove #EvropaZaKulturu i #EuropeForCulture i možeš da osvojiš jednu od tri vredne robne nagrade.

Kako da učestvuješ VAŽNE INFORMACIJE

 1. Zaprati na Instagramu @euicbg;
 2. Razmisli o kreativnom načinu da napraviš selfi sa primerom kulturne baštine Srbije ili neke druge evropske zemlje (Napravi svoj odraz u naočarima za sunce, fotkaj svoju senku… Uključi svoje prijatelje, porodicu, kućne ljubimce, EU brend u svoje selfije);
 3. Postavi selfi na SVOJ Instagram profil (ne zaboravi da tvoj profil treba da bude javan – ako ti u Options stoji Private Account, isključi tu opciju, jer u suprotnom fotografija neće moći da se vidi);
 4. Uz selfi, MORAŠ da uključiš i sledeće:
 • tekst koji sadrži opis onoga što je na fotografiji (gde je – u kojoj zemlji, u kom mestu i na kom lokalitetu je slika nastala, kada je slika nastala (godina), koji primer kulturnog nasleđa se nalazi na fotografiji);
 • stavi hashtag-ove #EvropaZaKulturu i #EuropeForCulture (ovo je važno);
 • taguj @euicbg na slici (ne u opisu u tekstu, već na samoj fotografiji, jer se u suprotnom neće videti; obavezno proveri da li se nalazi na profilu @euicbg na mestu gde su tagovane fotke).
 1. Ukoliko tvoj selfi uđe u uži izbor za nagradu i/ili izložbu, kontaktiraće te preko Instagrama, zato povedi računa da proveravaš svoje poruke u periodu od 23. do 28. maja 2018.

Takođe, u tom slučaju tražiće od tebe da im pošalješ fotografiju u originalnoj rezoluciji.

Ukoliko ne odgovoriš na poruku ili ne pošalješ selfi u originalnoj rezoluciji smatraće se da si odustao/la od nagrade.

Kako da povećaš šanse da pobediš

 1. Žiri će ocenjivati kreativnost i originalnost, ali pre svega žele da budeš bezbedan/na!
 2. Pokaži šta ti se najviše dopada u Srbiji/Evropi.
 3. Bilo kakav EU brending može pozitivno da utiče na žiri.
 4. Izazovi svog Instagram prijatelja/prijateljicu da učestvuje u takmičenju tako što ćeš ih tagovati u postu nakon hashtag-ova #EvropaZaKulturu i #EuropeForCulture – možeš da taguješ koliko želiš prijatelja, što više to bolje.
 5. Taguj na fotografiji šefa Delegacije EU u Srbiji @semfabrizi (žiriju ovo može da se svidi).
 6. Postavi što više selfija kako bi povećao/la šanse za pobedu, ali ne više od 5 selfija.

Koje su nagrade?

Žiri sastavljen od predstavnika EU info centraDelegacije Evropske unije u Republici Srbiji i profesionalnog fotografa odabraće 3 pobednička selfija koje će nagraditi:

 1. nagrada, robni vaučer u vrednosti od 300€,
 2. nagrada, robni vaučer u vrednosti od 200€,
 3. nagrada, robni vaučer u vrednosti od 100€ (u dinarskoj protivvrednosti).

Ova tri selfija zajedno sa još 17 najkreativnijih, činiće izbor od 20 fotografija od kojih će biti napravljena izložba u EU info centru.

Ko može da učestvuje?

Svi stanovnici Republike Srbije stariji od 16 godina, mogu da učestvuju na takmičenju.

Vremenski okvir takmičenja

Nagradno takmičenje počinje 16. aprila 2018. godine i traje sve do 21. maja 2018. godine do 23:59h.

Žiriranje će biti 23. maja 2018.

Kontaktiranje autora 23-28. maja 2018.

Dodela nagrada biće upriličena 31. maja 2018. godine u EU info centru u Beogradu.

Šta je sve kulturno nasleđe?

Ove godine Evropska unija, pod sloganom Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost obeležava Evropsku godinu kulturnog nasleđa #EvropaZaKulturu.

Kulturna baština vidljiva je u različitim oblicima. Može biti:

 • materijalna – npr. građevine, spomenici, artefakti, odeća, umetnička dela, knjige, oruđe, oružje, istorijski  gradovi, arheološka nalazišta i sl.
 • nematerijalna –znanja, veštine, prakse, te povezani instrumenti, predmeti i kulturni prostori koje ljudi cene. To uključuje jezik i usmenu tradiciju, scensku umetnost, društvene prakse, običaje i verovanja
 • prirodna – pejzaži, flora i fauna
 • digitalna – resursi stvoreni u digitalnom obliku (na primer digitalna umetnost ili animacija) ili oni koji su digitalizovani kako bi se sačuvali (uključujući tekstove, slike, video-zapise, zvuk).

Više informacija pronađi ovde.

Podeli: