Školski timovi iz Novog Sada i Smederevske Palanke u poseti medijima

Učenici i učenice škola partnera u okviru projekta „Ako imaš šta da kažeš – reci“ bili su u poseti medijskim institucijama u ponedaljak 12. decembra. Dvadeset učenika i učenica iz Medicinske škole „7. april“ iz Novog Sada i Palanačke gimnazije iz Smederevske Palanke imali su priliku da posete informativnu televiziju N1, Radio televiziju Srbije (RTS) kao i štampariju Politike.

U okviru posete jednoj od najmodernijih medijskih kuća, televiziji N1, učenici i učenice su imali priliku da se upoznaju sa radom na informativnom programu ove televizije. Izvršni producent, Igor Božić, razgovarao je sa prisutnima o televiziji N1, njenim specifičnostima, ali i redakcijama koje postoje u regionu. Televizija N1 u Srbiji je deo regionalne televizijske mreže, čije se redakcije pored beogradske, nalaze i u Zagrebu i u Sarajevu, a ekskluzivni su partner CNN International-a. Učenice i učenici su imali priliku da čuju nešto više o uređivačkom kolegijumu i načinu na koji isti radi, o tome kako se određuju teme vesti prema aktuelnostima, kao i kako teče komunikacija sa novinarima i novinarkama na terenu.

p1018799

p1018816

p1018824

Na Radio televiziji Srbije (RTS-u) đaci su imali priliku da vide kako funkcioniše medijski javni servis, koji je punopravan član Evropske radiodifuzne unije. U okviru muzejskog dela televizije učenici i učenice su imali priliku da vide istoriju razvoja televizije. U ovom delu su izložene prve kolor kamere i televizori, kao i sva oprema koja se u vreme stvaranja televizije koristila u medijskom poslu, kako je istakla Milena Jekić Šotra, urednica redakcije za istoriografiju. Voditelj emisija „Oko“ i „Oko magazin“, Zoran Stanojević, sproveo je đake kroz studio u kome se snimaju “Vesti”, kao i kroz različite redakcije.

p1018836

p1018878

Nakon posete digitalnim medijima, učenici i učenice su se uputili u posetu štampariji naših najstarijih novina Politici.

Vesko Martinović, rukovodilac odeljenja štampe Politike, upoznao je prisutne sa procesom stvaranja štampanog izdanja novina. Politika, kao najstarija izdavačka kuća na Balkanu, izdala je prvi primerak novina davne 1904. godine. Đaci su imali priliku da vide kako izgledaju mašine, kao i sva propratna oprema koja je potrebna da se proizvede štampana verzija novina.

p1018883

p1018901

Ova poseta deo je projekta „Evropski dnevnik“ koji je nastavak  projekta medijske pismenosti „Ako imaš šta da kažeš – reci“ koji sprovodi organizuje EU Info centar, a finansijski podržava Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Nakon nagradnog putovanja za škole partnere u zemlje Evropske unije i poseta medijskim institucijama tih zemalja, ovo je drugi deo nagrade- poseta medijskim institucijama u Srbiji. Ova kampanja ima za cilj podizanje opšte svesti o važnosti medijske pismenosti i znanja o Evropi i Evropskoj uniji kako među srednjoškolcima i srednjoškolkama, tako i među onima koji ih okružuju.

 

Podeli: