Učenice i učenici u poseti Evropskoj uniji

U periodu od 9. do 13. maja učenice i učenici iz Treće beogradske gimnazije, Pravno poslovne škole iz Beograda, gimnazije „Pivo Karamatijević“ iz Nove Varoši, Karlovačke gimnazije, Palanačke gimnazije iz Smederevske Palanke, Medicinske škole „7. april“ iz Novog Sada, Ekonomske škole iz Čačka i Ekonomsko-trgovinske škole iz Bečeja i Paraćina imali su prilike da posete Sloveniju, Austriju, Slovačku i Mađarsku kao nagrađeni u okviru projekta jačanje medijske pismenosti „Ako imaš šta da kažeš – reci“. Po pet učenika iz pomenutih škola zajedno sa svojim profesorima i ekipom Radio televizije Srbije putovali su po glavnim gradovima država članica Evropske unije kako bi se upoznali kako sa kulturom i načinom života, tako i sa funkcionisanjem medija u pomenutim sredinama.

Posetili su Fakultet društvenih nauka u Sloveniji na kom se obrazuju buduće novinarke  i novinari, koji su učenike i učenice uveli u načine rada medija i predstavili im razlike u njihovom funkcionisanju u različitim zemljama, kao i uticaj medija na omladinu. Zatim su studenti i studentkinje učenicima i učenicama predstavili svoj rad na fakultetu koji se sastoji od teorijskog, praktičnog i istraživačkog dela, nakon čega su posetili i muzej „Kuća eksperimenata“ u Ljubljani u kom su praktično istraživali zakone fizike.

13228138_10206585256298609_904945425_n

Pri dolasku u Beč učenici i učenice obišli su Šenbrun, nakon čega su posetili austrijsku nacionalnu televiziju „ORF“ u okviru koje su posetili studije, radionice, službene prostorije i upoznali se sa svom opremom koja je potrebna za stvaranje kvalitetnog medijskog programa.  Imali su priliku da isprobaju „Blue box“ kao i „Time travel“ muzej putovanja kroz vreme, gde su kroz 5D film i interaktivnu izložbu saznali nešto više o istoriji Beča.

13233193_2030972190461555_1526631338_n

Dok su bili u Bratislavi posetili su državni radio, kao i Slovačku nacionalnu medijsku agenciju „ SITA“. Zgrada državnog radija je specifična po tome što je građena u obliku obrnute piramide na dva noseća stuba. U poseti „SITA“-i imali su priliku da čuju nešto više o novinarskom poslu i odgovornostima koje on sa sobom nosi, kao i o stanju medija u Slovačkoj.

13231223_2030970260461748_1803415263_n (1)

U poseti Mađarskoj, imali su prilike da prisustvuju predavanju u „Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju“, gde su prisutne upoznali sa svojim projektima, nakon čega su uživali u tvrđavi Citadeli.

Ovo putovanje značilo je učenicima i učenicama jer su se upoznali sa načinom rada medija u nekim od država Evropske unije, ali i stekli kontakte i prijateljstva za dalji nastavak jačanja medijske pismenosti.

Fotografije sa putovanja možete pogledati u galeriji.

Podeli: